Thursday 13th of December 2018

Óvoda PDF Nyomtatás E-mail
Hírek
 
Események
 
Képek

ÓvodaEngem ne emeljen a magasba senki,
Ha nem tud addig tartani,
Míg tényleg megnövök.
Guggoljon ide mellém,
Ha nem csak hallani,
De érteni is akar,
Hogy közel legyen,
A szívdobogásunk.”
(Birtalan Ferenc)

 

Óvodánk múltja 1950-re nyúlik vissza. A községben 1950-1953-ig nyári napközis óvodát működtettek, majd 1953-tól 1967-ig már 8 hónapos teljes ellátásban, és nyári 4 hónapos étkezés nélküli napi 4 órás ellátásban részesültek az óvodás gyermekek. Az 1967-es évtől véglegesen teljes évre szóló egész napos ellátást biztosítottak a 2 csoportos óvodában. Az 1966-1994-ig, "egy kézben" lévő, kiváló vezető óvónő által irányított napközi otthonos óvoda feltételrendszere fokozatosan az átlagos fölé emelkedett úgy, hogy a 70-es években már a Pécsi járás bemutató óvodájaként működött. A növekvő gyereklétszám miatt 1985-től 3 csoportos, 2008-tól pedig 4 csoportos napközi otthonos óvodává fejlődött. 1998-óta német nemzetiségi kéttannyelvű nevelés is bevezetésre került.

Pellérden kívül még aranyosgadányi és keszüi gyermekeket is fogadunk, melyek szállítását falubusszal oldjuk meg.

Jelenleg, a több mint 100 éves, többször bővített épületben 100 gyermek nevelését, fejlesztését végezzük. Munkatársaink a családi nevelésre alapozva, azt kiegészítve gyermekközpontú óvodai életet teremtenek meg. Szeretetteljes, tevékenységekre ösztönző, élményekre épülő környezetet biztosítunk kis óvodásainknak. Minden óvónő figyelembe veszi az egyéni képességeket, tiszteletben tartja a gyermeki játékszabadság örömeit. Célunk, hogy  gyermekeinket jó kapcsolatteremtő képességekkel rendelkező, környezetében eligazodó, az iskolai életre fejlett, alkalmassá váló személyiségekké neveljük. A Pellérdi ÁMK profiljához kapcsolódva a német nyelvi környezet megteremtésével is az egész gyermeki személyiség harmonikus fejlődését segítjük elő. A csoportok tevékenységi formáiban érvényesül a német nyelv használata is. Foglalkozásainkon gyermekeink énekelhetnek, verselhetnek, sok-sok mesét hallgathatnak és játszhatnak el. Testileg erősödnek, ügyesedik mozgásuk (nagycsoportosainkat az iskola tornacsarnokába visszük!), fejlődnek matematikai képességeik, logikai gondolkodásuk. Különböző ábrázolási technikák segítségével fejlődik kézügyességük, szépérzékük és önkifejező képességük.

Hagyományaink közé tartoznak a Termésünnep, Márton-nap, Mikulás-ünnepély, Karácsony, Medve-nap, Farsang, Zenei-napok, Néphagyományőrző napok, Anyák napja, Évzáró, Gyermeknap. Iskolások mellett óvodásaink is fellépnek az április végén megrendezésre kerülő Bemutatkozik az ÁMK műsoros-esten, Falunap és a Pellérdi Juniális kézműves helyszínein pedig pedagógusaink várják az ügyes kezű gyermekeket, szülőket. Kiscsoportosaink beszoktatása már februárban elkezdődik a Baba-mama klub keretein belül, valamint a nyári Nyílt napokon folytatódik. Szülői klubok alkalmával szakmai előadásokon, illetve közös barkácsolásokon vehetnek részt a szülők.

A 2400m2 nagyságú telken bőséges lehetőség kínálkozik gyermekeink számára:
- Közlekedési park beton utakkal, közlekedési táblákkal, pályázatokon nyert rollerekkel. Óvodásaink 2009 őszén egy kerékpárra csatlakoztatható, babakocsivá átalakítható gyerek utánfutót nyertek, mely bárki számára kölcsönözhető.
- Telepített kiserdő, gyümölcsöskert
- Fa játszótér, melyet pályázatok útján, ill. a Pellérdi Aprónép Alapítvány támogatásával alakítottunk ki.

8 óvodapedagógusunk felsőfokú végzettségű, közülük hárman rendelkeznek szakvizsgával (2 vezetőképző, 1 fejlesztőpedagógusi). 4 szakképzett dajkánkon kívül még 1 konyhai dolgozó, valamint 1 félmunkaidős karbantartó segíti munkánkat. Szerdánként logopédus, csütörtökönként fejlesztő pedagógus foglalkozik gyermekeinkkel. Óvodapszichológusunk kéthetente látogat óvodánkba. Külső munkatársainkkal előre egyeztetett időpontban van lehetőségük, gyermekük fejlődéséről tájékozódni a kedves szülőknek! Körzetünk orvosával és védőnőjével is szoros kapcsolatban vagyunk.

Házirendünkről röviden:

Az óvoda hétfőtől-péntekig 6.00 – 17.00-ig tart nyitva. Reggel 7.00-ig, és délután 16.00 óra után ügyeletet tartunk. Kérjük, gyermeküket 8.30-ig az óvodába behozni szíveskedjenek!
A buszunk 7.30-kor  Szőlőhegyről, 7.45-kor Aranyosgadányból indul. Délután 15.10-kor indul az óvodából először Szőlőhegyre, majd Aranyosgadányba szállítja a gyermekeket óvónői felügyelettel.
Hiányzás esetén a gyermek orvosi igazolással jöhet ismét óvodába. Azonban nem szükséges orvosi igazolás akkor, ha a szülő előre bejelenti az óvodapedagógusnak, hogy pl. szabadságra mennek.
Az ebédbefizetés időpontját minden alkalommal kiírjuk, kérjük ennek pontos betartását. Hiányzás esetén az étkezés lemondható minden nap 8 óráig.
Téli szünet időszakában óvodánk zárva tart! Az őszi és tavaszi szünetek idején ügyeletet tartunk.

Rendszeresen értesítjük a szülőket hírlevélen keresztül az aktuális hírekről és képfeltöltésekről. A hírlevélre kizárólag az intézményegységünkbe járó gyermekek szülei iratkozhatnak fel.
Kérjük, a következő adatokat küldjék el óvodánk e-mail ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ) címére: Szülő neve, Szülő e-mail címe, Gyermek neve és melyik csoportba jár.
A feliratkozás ellenőrzés után lesz érvényes.
 

Címlap Intézmények Óvoda

Elérhetőségek

Cím: 7831 Pellérd, Fő tér 4.
Telefon: (72) 587-910
Fax: (72) 587-922
E-mail: info@pellerd.hu

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekVendégkönyvTestvértelepüléseinkPartnereinkOldaltérkép