Monday 17th of December 2018

Farsangoltunk PDF Nyomtatás E-mail

Farsangoltunk

Galambos Bernadett: Farsang


Farsangoljunk gyerekek

Gyorsan, gyorsan kelljetek!

Ugorjatok ki az ágyból,

Víg maskarát vegyetek!

 
Táncoljunk és mulassunk,

Böjtig meg sem nyughassunk!

Űzzük el a hideget,

Táncoljuk el a telet! –

 
Zengett a Pellérdi Kultúrház nagyterme ez év Január 22-én. Az óvodások farsangi bálja egy dallal folytatódott- „úgy tetszik, hogy jó helyen vagyunk itt, úgy tetszik, hogy máskor is voltunk itt”.

A régi korok ijesztő jelmezeit ma már kedves állat figurák, ismert rajzfilm, vagy mesefilm hősei váltották fel. Így az a szokás, mely szerint elijesztjük a telet, a hideget, a rosszat csak verseinkben és dalainkban követhető nyomon.

Óvodánkban hosszú évek óta maskarás, zenés, táncos mulatsággal ünnepeljük ezt a szokást. A csoportokban a gyerekek közösen készülnek az óvó nénikkel és dadus nénikkel erre a napra. Mesékből, dalokból, dalos játékokból megismerik a régebbi korok farsangi szokásait, játékait, ételeit, öltözékét. Ebből évről-évre 1-1 csokorral készülnek a gyerekek- mintegy ajándékként adva a résztvevőknek és a vendégeknek.

A szülők ötletessége, játékos kedve nyomon követhető a saját készítésű farsangi öltözékeken, jelmezeken. Az idei mulatságra már anyukák is „álruhát” öltöttek, de Micimackó és barátai is ellátogattak hozzánk a gyerekek és a felnőttek örömére. Köszönjük nekik fáradozásaikat!

Az anyák, nagyanyák fantáziáját, ügyességét dicséri a gazdagon terített asztalok sora, mely a piciktől a nagyszülőkig mindenki ízlését kielégíthette. Italból is fogyott bőven, osztásában az apukák és nagyszülők segédkeztek.

Az óvoda dolgozói mindig megújuló játékos versenyekkel várták a szórakozni vágyó apróságokat, melyet saját készítésű origami ügyességi játékokkal jutalmaztak.

Az elmaradhatatlan székfoglaló is nagy izgalmak közepette zajlott. Nevetés, taps, egymás bíztatása közepette vált egyre oldottabbá a bál hangulata.

A horgászok és a zsákba nyúló gyerekek kisebb-nagyobb megelégedésére ajándéktárgyakat nyertek. Volt ki visszaadta nyereményét, felajánlva az óvodának, volt ki csere lehetőségéért esedezett. A lágyszívű játékvezetők minden problémára megoldást találtak.

A forgatag végét a közös tánc zárta, melyben ismét a gyerekek mutatkoztak fáradhatatlanabbnak.

A búcsúnál, az öltözködés közben többször lehetett hallani a következő farsangi báli öltözet terveit, kívánalmait. A szülők mosolya, ígéretei előre vetítették a jövő évi bál hangulatát.

Köszönjük az SZMK segítségét, a szülők pozitív hozzáállását az ünnepi hangulat megteremtéséhez. Tudjuk, hogy kellenek az ünnepek, az emlékek, melyeket a fotók is megőriznek.

E sorokat egyik vidám versünkkel zárom:

 
Elmúlt Farsang el, el, el

Kinek tetszett kinek nem.

Nekem tetszett neked nem,

Én táncoltam, te meg nem.

 

Bónai Zsuzsi

óvónő

 
                                                                                              

 

Belépés

Címlap Hírek Farsangoltunk

Elérhetőségek

Cím: 7831 Pellérd, Fő tér 4.
Telefon: (72) 587-910
Fax: (72) 587-922
E-mail: info@pellerd.hu

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekVendégkönyvTestvértelepüléseinkPartnereinkOldaltérkép