Monday 17th of December 2018

Pellérdi Ifjúsági Klub PDF Nyomtatás E-mail

A pellérdi Ifjúsági Klub kialakulásáról Járányi „Dodó” József emlékei alapján.

A pellérdi Művelődési Házat valamikor az 1970-es évek elején renoválták. Ekkor épült a jelenlegi színpad elődje, amely méreteit tekintve megfelel a mostaniénak. A korábbi kisebb színpad alatt az évek során sok kacat gyűlt össze. Ezt a fiatalok kitakarították és ekkor fogalmazódott meg a klub kialakításának gondolata. Igény volt rá, hogy legyen egy olyan hely, ahol a fiatalok találkozni tudnak. 1973 vagy 74 tavaszán kezdődött az építkezés társadalmi munkában. A fiatalok maguk ásták ki a földet a színpad alatti részről és a TSZ valamint Halgazdaság dolgozói segítettek a föld elszállításában. A munkálatok őszre be is fejeződtek. Tanácsi segédlettel eszközöket vettek: csocsó asztalt, sakkot, társasjátékokat, ping pong asztalt.

Kezdetektől fogva legalább 20 fő rendszeresen látogatta a helyet, ahol gyakran rendeztek vetélkedőket, kvízjátékokat és évente két alkalomra (karácsony és húsvét) alkalmi színjátszó társulat is alakult. A darabokat a klubban gyakorolták be majd a Művelődési Ház nagytermében adták elő.
Lemez és magnóhallgatás is kezdett kialakulni, de igazán komoly gyűjteménnyel és technikával akkoriban még csak egy ember rendelkezett. Nagyobb rendezvények idejére a klub öltözőként és alkalom adtán raktárként is funkcionált. Próbálkoztunk koncertek is szervezni, budapesti zenekart is meghívtunk, de nem volt túl nagy az érdeklődés így ez nem volt túl kifizetődő. Saját zenekart alakítottunk és bálokat szerveztünk a nagyteremben, aminek a bevételét saját fenntartásra használhattuk fel.

Az ifik részvételével legalább 3 évig működött egy fényképész szakkör is, amelynek a laborja a kazánházban volt.

Az ifjúsági klub tagjai rendszeresen részt vettek a megyei ifjúsági sportversenyeken, az akkori megyei 1. osztályú labdarugók ifi csapatát teljes mértékben pellérdiek alkották és közülük sokan a klubban is aktívan tevékenykedtek.

Tudományos Ismeretterjesztő Társaság (TIT) megyei szervezete rendszeresen tartott itt előadásokat ezzel próbálta a fiatalok szemét felnyitni a nagyvilágra.

 

Címlap Civil szféra Pellérdi Ifjúsági Klub

Elérhetőségek

Cím: 7831 Pellérd, Fő tér 4.
Telefon: (72) 587-910
Fax: (72) 587-922
E-mail: info@pellerd.hu

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekVendégkönyvTestvértelepüléseinkPartnereinkOldaltérkép