Tuesday 11th of December 2018

Kertbarát Klub PDF Nyomtatás E-mail
A Pellérdi Kertbarát Klub szakmai munkájának bemutatása:

A Kertbarát Klub 1993-ban alakult. Céljai között szerepel a szőlőtermelők rendszeres oktatása, tapasztalatok átadása, szerzése, az újabb borkezelési eljárások ismertté tétele, a gyümölcstermesztés fejlesztése.
A téli időszakot használjuk az ismeretanyag elsajátítására heti rendszerességgel megtartott előadások keretében, melyekre a térség elismert szakembereit kérjük fel.
Tavasszal helyi borversenyt szervezünk és a gazdák boraikkal részt vesznek a térségi borversenyeken is, ahol rendszerint jó helyezéseket érnek el.
Többször sikerült a Pécsi Termelői Nagydíjat is elnyerni a gazdáinknak. Pulai Imre szőlőtulajdonos klubtagunk véglegesen is elnyerte e kitüntető díjat.
A munka mellett igyekezett a közösség több néphagyomány felelevenítésével is programokat szervezni. Ilyen például az Orbán napi szőlőhegy szentelés és a Szent János napi borszentelés. Természetesen a falu által szervezett rendezvényeken is tevékenyen részt veszünk. Többnyire borkóstolóval vagy valamilyen bemutatóval járulunk hozzá a programok bővítéséhez. Például boros címke kiállítás, községünk múltjának szőlészeti, borászati eszközeinek bemutatása. Fontos célunk az eszközök, tárgyak gyűjtése egy majdani helyi állandó kiállítás létrehozásához.
A legsikeresebb rendezvények egyike a Májusi Orbán Napi Szőlőhegyszentelés, melyet a falu lakóinak részvételével most már a 2004 évben felavatott Szent Orbán Pápa szobránál tartunk meg. A rituálén túl folklór műsorral, borkóstolással, pincelátogatással tesszük hangulatosabbá a rendezvényt.
A klubtagok és családtagjaik részére évente családi estet valamint szakmai kirándulásokat szervezünk különböző bortermelő vidékekre (Siklós, Villány, Szekszárd, Balatoni borvidék). Kiemelt sikerként tartjuk számon, hogy kezdettől fogva részt veszünk a németországi Rajna menti Alsheim település Régiós Borestjén. A nagyszerű bemutatkozások sikerére a klubot többször meghívták a szeptemberi szüret előtti egész napos szőlőhegyi bejárásra.
Pellérd és Alsheim települések polgármesterei azóta együttműködési megállapodást is kötöttek.
1996-tól más kertbarát klubokkal is felvettük a kapcsolatot (pl. Nagyatádi Kertbarát Kör, Pécsi Bacchus Borklub).
A pécsi térség egyes településein rendezvények alkalmával borbemutatót, borkóstolót tartunk Pellérd boraiból ( Bicsérd, Ócsárd, Gyód ).
Ugyancsak a klubtevékenység elismerésének tekintjük Dr. Bálint György (Bálint gazda ) 1998 évi látogatását.
 

Címlap Civil szféra Kertbarát Klub

Elérhetőségek

Cím: 7831 Pellérd, Fő tér 4.
Telefon: (72) 587-910
Fax: (72) 587-922
E-mail: info@pellerd.hu

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekVendégkönyvTestvértelepüléseinkPartnereinkOldaltérkép