Tuesday 11th of December 2018

Pellérd jövője PDF Nyomtatás E-mail

Pellérd egy 160 ezer fős nagyváros szomszédságában fekvő település. A 80-as években megkezdődött lakosságszám növekedés, a 90-es évek infrastrukturális fejlesztései és intézmény-felújításai alapozták meg azt a pozíciót, hogy hosszú távra önálló, saját ellátó intézményeket működtető községként vehessük számba. Nem olvadt be – elvesztve önálló települési létét – és nem vált alvótelepüléssé, a nagyváros nyújtotta feladatellátásra – oktatás, közművelődés, egészségügy – támaszkodóan. Pécs M. J. Város Önkormányzata, amellyel jó együttműködés alakult ki az elmúlt években, segítette a település fejlesztési terveinek megvalósítását. A települési önállóság nem cél, hanem eszköz a hatékony, a szükségleteket kielégíteni igyekvő dinamikus fejlődés érdekében. Az Önkormányzat üzenete az itt lakók számára, elsősorban szolgálni a köz javát, az egyén boldogulását. A fejlesztési koncepcióban megfogalmazott településközpont fejlesztés végigvitele, a felépült új hivatal és bankfiók mellett a Fő tér kialakításának folytatása a szolgáltató házon, a rendőrségi központon túl a faluházig. Az iskola és a tornaterem mellett meg kell építeni az ellátó konyhát és éttermet, valamint a bővülő, új óvodaépületet. Az egy helyre telepített közoktatási funkciók gazdaságosabb, hatékonyabb működést tesznek lehetővé. A Brázay Kastélypark fejlesztése a vízrendszer és növényzetfelújítással, sétányépítéssel és közvilágítással a település szívében az ittlakók pihenésének megújult színterét hozza létre. Az új Fő tér településünk jövőbeni kisvárosi jellegét alapozza meg. Folytatni kell a lakó és iparterület kialakításokat.

Jelenleg a Szőlőhegy kiskertekkel teli pihenőterület, de már sokan használják lakóhelyéül. Az itteni igények változása kikényszeríti az infrastruktúra fejlesztését, az utak szélesítését, víz, szennyvízcsatorna, gázhálózat építését, és a szolgáltatások fejlesztését. Miután elkészült az új iskola, most a Brázay Kastély hasznosítása a feladat. Jelenleg turisztikai, gazdaságfejlesztési programokba került be, a pályázati lehetőségek biztosítása érdekében. Terveket készíttetünk és a 2007-2013-as EU költségvetési periódus strukturális alapjainak pályázataira számítunk.

Jövőképünk, hogy az ittlakók a visszatérő vendégeknek – mikor megérkeznek az autópályán, vagy a közeli repülőtérről – Brázay Kastélyparkban, a Juniálison a viszontlátás öröme mellett, újra és újra tudnak mivel büszkélkedni.

 

Címlap Pellérd jövője

Elérhetőségek

Cím: 7831 Pellérd, Fő tér 4.
Telefon: (72) 587-910
Fax: (72) 587-922
E-mail: info@pellerd.hu

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekVendégkönyvTestvértelepüléseinkPartnereinkOldaltérkép