Monday 17th of December 2018

Látnivalók PDF Nyomtatás E-mail

 

A község múltja a régészeti leletek alapján a római korra nyúlik vissza. A honfoglalást követő időben Pellérd környékén az Aba nemzetség birtokai terültek el, s ekkorra tehető a község kialakulása is. A település neve először egy 1305-ös oklevélen jelent meg Pelerd formában, ami egy keresztény kun uraság nevéből, a Beler névből származtatható. A török időkben a község gyakorlatilag teljesen elpusztult, de a török kiűzése után nagyon hamar benépesült. Ezt bizonyítja, hogy mai templomát 1700-ban, - Szent Margit szűz tiszteletére - szentelték fel. A falu utolsó birtokosa létesítette a halastavakat. Itt volt az ország első selyemszövő gyára.

A községben műemléki védettségi épület a Brázay-kastély  épülete, és említésre méltó a kastély parkja a romantikus ihletettségű mesterséges barlanggal és csónakázó tóval.További építészeti emlékei a Szent Margit Templom és a Szent Kereszt Kápolna

A községben még számos, eredeti állapotában megőrzött tornácos parasztház, illetve iparosház található. Az Önkormányzat segíti a még meglévő építészeti értékek megőrzésében az ingatlantulajdonosokat. A pellérdi szőlőhegyen már a török hódoltság ideje alatt is jelentős szőlőtermelés folyt. A terület nagysága 60 hektár. A Szőlőhegy mára turisztikai programmá vált, ahol szép természeti környezetben, finom borokat kóstolhatnak az ideérkezők. A településen információs táblarendszer segíti a tájékozódást, amely tartalmazza a belterületi látnivalókat, a Szőlőhegy főbejáratánál elhelyezésre kerülő és a megtekintésre érdemes Szent Orbán szobor helyét, a túraútvonalakat és a vendéglátó pincék elérhetőségét.

 

icon Pellérd belső térképe

 

  Galéria


                                                                    

 
                                  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Címlap Turistáknak

Elérhetőségek

Cím: 7831 Pellérd, Fő tér 4.
Telefon: (72) 587-910
Fax: (72) 587-922
E-mail: info@pellerd.hu

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekVendégkönyvTestvértelepüléseinkPartnereinkOldaltérkép